OndraS píše:
Ona bude pravda někde napůl, to tak vypadá. Já to tak tipuju, že v tom autě jel takovej ten přeopatrnej kloboučník, kterýho ten autobus dojel. Už ten fakt, že před autobusem, všeobecně pomalejším vozidlem, jede někdo s osobákem ještě pomaleji, mohl toho autobusáka znervóznět, a tak na něm jel pověšenej a čekal, kde ho bude moct předjet.
Potom jsou dvě možnosti. Buď to tam to auto opravdu zahamovalo hned jak se přejezd aktivoval, a autobusák ho opravdu instiktivně objel, místo aby prudce zabrzdil a asi nedobrzdil. Nebo to od něj byl promyšlený manévr. Určitě to tam zná, takže věděl, že po aktivaci SSZ ma dost času na předjetí p. Klobouka - a jak vymyslel, tak udělal.
Oboje je samosebou špatně a zcela proti autobusákovi. Myslím že to slízne tak jako tak. Už ta rychlost jízdy k přejezdu je zcela neadekvátní, jsou nějaký pravidla a stanovený rychlosti, ale tak hergot vezu lidi a mám 12 tun, povinností a i pudem sebezáchovy je opravdu se podívat, jestli tam nejede nějaká MUVka, co nesepla přejezd, nebo brejlovec s Rajkama a přejezd má poruchu.
Osobâk bude v pohodě. Teoreticky jde pokutovat za bezdůvodně pomalou jízdu, zdržování provozu, nerozhodnost, ale za á) se to u nás bohužel nedělá, i když spousta řidičů mám dojem opravdu neumí ovládat vozidlo, a za bé) před přejezdem nemůže být o bezdůvodnosti pomalé jízdy řeči, případně řidič může tvrdit například, že mu již pět minut nebylo zcela dobře a měl v úmyslu pomalou jízdou dojet do nejbližší vsi a tam vozidlo na bezpečném místě odstavit, což mu bude asi sotvakdo vyčítat.
Závěr - no tak z toho nedělejme kovbojku. Řidič je asi spolehlivý, kdo nikdy nic neudělal špatně, nevhodně, kdo nebyl nervózní a v důsledku toho neudělal chybné řidičské rozhodnutí. Kdo? Nikdo.
Řidiče autobusu poslat na mimořadné testy, případně sankcionovat za předjíždění na přejezdu a nebo za nedodržení bezpečné vzdálenosti. Snížit výkonnostní odměny. Nebo kombinaci těchto trestů. Vyřešit to prostě jak lidi. Nemyslím si, že by bylo k něčemu, aby mu byl odebírán řidičský průkaz a nebo zakazována činnost, a on tím pádem přišel o práci. Navíc, již sama medializace případu a nepříjemné otázky jsou pro něj dostatečným uvědoměním toho, jakou nebezpečnou situaci vyrobil.
Myslíš MUVka tímto stylem?
https://www.youtube.com/watch?v=4uvFjSYogfA