Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2335 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 94  Další
Autor Zpráva
Offline
PříspěvekNapsal: 04 dub 2020 18:16 
Uživatelský avatar

Příspěvky: 312
Od: 03 črc 2007 20:00
Bydliště: střídavě zóny 101 a 535
eframmcbeth píše:
Jen abych to doplnil do konce — dělám teď interaktivní mapu pro chystané EOCII a ponoukli jste mě touhle diskusí, abych ji trochu zdokonalil. Každopádně výsledek zjišťování je následující:

Území města Brna je rozděleno do sedmi tarifních zón:
— 100
— 101
— 210 (Na Spáleništi)
— 310 (Kozí horka, Rokle, Jelenice, Obora, Lávka Pod Hradem, Hrad Veveří)
— 325 (Nové Dvory, U Matky Boží)
— 410 (Tribuna B, Masarykův Okruh)
— 510 (Dvůr v lese)

A jen pro doplnění: „Zastávka“ lodi „Veverská Bítýška, přístav“ je mmch taktéž v katastrálním území Brna (kdežto stejnojmenná zastávka autobusu je „vtipně“ umístěna až mimo jeho hranici).


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 04 dub 2020 16:26 

Příspěvky: 782
Od: 12 zář 2014 23:38
Jen abych to doplnil do konce — dělám teď interaktivní mapu pro chystané EOCII a ponoukli jste mě touhle diskusí, abych ji trochu zdokonalil. Každopádně výsledek zjišťování je následující:

Území města Brna je rozděleno do sedmi tarifních zón:
— 100
— 101
— 210 (Na Spáleništi)
— 310 (Kozí horka, Rokle, Jelenice, Obora, Lávka Pod Hradem, Hrad Veveří)
— 325 (Nové Dvory, U Matky Boží)
— 410 (Tribuna B, Masarykův Okruh)
— 510 (Dvůr v lese)

Naopak zastávky U jezírka a U buku jsou v zóně 101, ačkoliv leží na území Bílovic nad Svitavou, a nová zastávka Letiště - logistický areál je v zóně 101, ačkoliv leží v katastru Šlapanic (což vyvolává otázku, proč tedy Evropská nemůže být taky ve 101... prostě... proč?)

Hodně na hraně je zastávka Rozhraní, kde označník směr Moravany se nejspíš nachází už v katastru Moravan, zatímco silnice sama je v katastru Horních Heršpic. A stejná hraniční situace je i u zastávky Šlapanice, Hraničky.

A pak je tu zastávka Modřická cihelna, kde nástupiště směr Brno je v katastru Modřic, zatímco nástupiště směr Modřice je v katastru Brna...

To všechno samozřejmě v té mapě nebude, to by se z toho cestující veřejnost zbláznila.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 01 dub 2020 06:00 

Příspěvky: 1319
Od: 18 led 2009 10:06
Pavel píše:
U té přehrady bude hlavní důvod, aby cesta z Veverské Bítýšky do Brna vyšla zónově nastejno přes Kuřim i Bystrc. Opačně to máte pro cesty z Bílovic, kdy tam zase chybí zóna 101, aby se to vzdálenostně dorovnávalo.
U těch multizón by se muselo vyřešit, jak by se dal zkontrolovat takový lístek, protože dvě zóny na něj asi nevytisknete. Pár případů jak to zneužít by se asi našlo.

Tak ono i dneska se dá ledacos zneužít. Třeba když pojedu někde z nějaké vesnice daleko od Brna a v Brně mě zkontroluje revizor, těžko může vědět kudy jsem reálně jel a tudíž jeslti mně ta x-zónová jízdenka pořád platí. Prostředním číslem zóny se nelze vždy řídit.

_________________________________
Děkujeme, že používáte IDS JMK. Šetříte životní prostředí pro své děti.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 22:03 

Příspěvky: 1
Od: 05 bře 2019 21:41
Pavel: V IDS BK máme tieto "dvojzónové" zastávky vyriešené jednoducho - na lístok sa vždy vytlačí zóna, do ktorej autobus vchádza. :)


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 14:39 

Příspěvky: 968
Od: 09 lis 2006 18:16
U té přehrady bude hlavní důvod, aby cesta z Veverské Bítýšky do Brna vyšla zónově nastejno přes Kuřim i Bystrc. Opačně to máte pro cesty z Bílovic, kdy tam zase chybí zóna 101, aby se to vzdálenostně dorovnávalo.
U těch multizón by se muselo vyřešit, jak by se dal zkontrolovat takový lístek, protože dvě zóny na něj asi nevytisknete. Pár případů jak to zneužít by se asi našlo.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 13:47 

Příspěvky: 35
Od: 24 říj 2011 23:31
Měnín: a co ještě zastávka Měnín, Jalovisko...


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 13:38 
Uživatelský avatar

Příspěvky: 312
Od: 03 črc 2007 20:00
Bydliště: střídavě zóny 101 a 535
eriksson1505: To se celkem divím, že si toho někdo za celá ta léta nevšiml… v mém případě to bylo první, nač jsem upozornil samotný Kordis již před mnoha lety, kdy jsem se jich vtipně dotázal, zda bude někdy celé Brno (dokonce jsem specifikoval, že mám na mysli celé jeho katastrální území) v „brněnských“ (100 + 101) zónách. Ptal jsem se na to tehdy, kdy došlo k přečíslování některých zastávek právě po Brně (např. ze 100 do 101 v případě zast. Rosického nám. – která se navíc dřív ani tak nejmenovala).


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 12:55 

Příspěvky: 41
Od: 29 lis 2017 11:29
Ta situace u přehrady zase unikla mně, všimnu si sice kdejaké blbosti, ale tohohle, mnohem zásadnějšího ne :-? . Jestliže všechny ostatní případy včetně mého U buku jsou spíš nevýznamnou zajímavostí, tak tady tu logiku nechápu, přehrada je rekreačním zázemím Brna a tak by bylo logické, aby ležela v brněnské zóně. Jinak k tomu ODIS, myslel jsem samotnou Ostravu, která byla kdysi rozdělena na 4 zóny a některé zastávky (např. Svinov mosty) se nacházely rovnou ve třech zónách. Potom se to sjednotilo na jednu celoostravskou. Jestli tento systém přetrval v jiných částech ODIS, pak jedině dobře a za mě je to věc, kterou by IDS JMK převzít klidně mohl.


Nahoru
 Profil  
 
Online
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 10:01 

Příspěvky: 24
Od: 25 říj 2019 10:12
Tak v logických případech samozřejmě může být zón v obci více, viz ty Kanice, archiv, kam se ze zóny 215 (ve které je zbytek obce) nedá dostat bez cesty přes jinou zónu, tak je tam 210. Kdyby byla Na Spáleništi správně ve 101, tak musí být ve 101 i Kanice, archiv, aby to dávalo smysl... Takže je to vyřešený dobře.

A dobře je i ten Měnín, rozcestí. Žádná z linek (kromě 151) tam dál do zóny 510 nejede, tak nedává smysl mít tam jednu zastávku v jiné zóně. A ta 151 jede přes 510 i 610, takže je to vlastně jedno...

U té přehrady těžko říct, jaký tam je záměr...


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 09:50 

Příspěvky: 4910
Od: 27 úno 2010 07:40
Nemluvě o Lažanech. :-)


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 09:44 

Příspěvky: 2304
Od: 01 črc 2006 22:24
Bydliště: Bedřichovice
Samozřejmě, logiku to většinou má, i když zóna 310 v Brně okolo přehrady je taková zvláštní.
V rámci jedné obce může být více zón, příkladem budiž Měnín v zóně 510, ale zastávka Měnín, rozcestí v zóně 610.


Nahoru
 Profil  
 
Online
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 09:33 

Příspěvky: 24
Od: 25 říj 2019 10:12
A co teprve, když jede 202 před Kanice, archiv...
Velká Klajdovka 101
Kanice, archiv 210 (ale Kanice jsou 215)
Na Spáleništi 210 (ale je to ještě Líšeň, takže 101)
Ochoz u Brna, Říčky 210

Z toho je vidět, že to je udělaný logicky... 101 a pak 210, nedává smysl jezdit 101 - (215) - 101 - 210, a do té 215 ještě jenom někdy, takže jinej lístek podle toho, jestli se jede závlekem... Stejně tak, ta zastávka U Buku, je to udělaný veskrze logicky, byť chápu, že to mohlo zaujmout (fakt je občas nuda sarcastic ).


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 09:17 
Uživatelský avatar

Příspěvky: 6251
Od: 21 pro 2005 17:01
P. Haluza píše:
- Brno, Dvůr v lese v zóně 510


Ovšem čistička je na katastru Modřic a zcela správně v zóně 510. Do Dvora v lese se jinak dostat nedá, takže změna zóny na 101 by nikomu žádnou výhodu nepřinesla.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 31 bře 2020 08:49 

Příspěvky: 782
Od: 12 zář 2014 23:38
Zastávky v Olympii jsou v Modřicích, ale třeba teď během výluky už byly v katastru Přízřenic (z druhé strany obchoďáku).
A zastávky Nové Dvory a U Matky Boží za hradem Veveří jsou dokonce v zóně 325, a pořád jsou v katastru Bystrce (uznávám ale, že všechny domky na Novém Dvoře už jsou v katastru Bítýšky).


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 30 bře 2020 22:26 

Příspěvky: 2304
Od: 01 črc 2006 22:24
Bydliště: Bedřichovice
Takový příkladů "nelogického" zařazení do zóny dle okresu je více.
- Brno, Líšeň, Na spáleništi v zóně 210
- Brno, Kozí horka až Brno, Hrad Veveří v zóně 310
- Brno, Dvůr v lese v zóně 510

A naopak taková Olympia je zase opačný problém.
Sice to patří pod Modřice, ale velmi často vídám nesmyslný nápis Brno-Modřice, případně Olympia Brno.
Je možná ale dáno tím, že část území skutečně leží v katastru Brna.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 30 bře 2020 21:31 

Příspěvky: 82
Od: 29 črc 2014 19:57
eriksson1505 píše:
jako tomu bývalo dříve např. v Ostravě.

Není důvod to psát v minulém čase, zastávky ve dvou nebo třech zónách jsou v ODISu zcela běžné (i když si odmyslíme překryvné zóny). Spíš mě překvapuje, že se to v IDS JMK nepoužívá. (Stejně tak jsem v roce 2006 nechápal v šalinách reklamy na klouzavé jízdné - věc, která v ODISu fungovala už 10 let.)
Nicméně zrovna U buku to nemá smysl, když se tam jinak než ze zóny 101 dostat nejde.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 30 bře 2020 19:43 

Příspěvky: 41
Od: 29 lis 2017 11:29
Tak si dnes brouzdám na mapy.cz (ostatně mnoho jiné zábavy v těchto dnech není) a narazil jsem na zajímavou věc, která mě nikdy nenapadla. Zastávka U buku mezi Soběšicemi a Útěchovem se dle map nachází již v okrese Brno-venkov, v katastru obce Bílovice nad Svitavou. Přesto a naštěstí však nikoho nikdy nenapadlo ji vyjmout ze zóny 101 (pro Útěchov by to byla tragédie, čistě po území Brna se sem dostat nedá). Otázka však, zda by tohle nemohl být precedens pro to, abychom přešli k systému jedné zastávky ve dvou zónách, jako tomu bývalo dříve např. v Ostravě. Stejnou logikou jako je nutnost spojení Útěchova se zbytkem Brna by totiž mohli klidně argumentovat Šlapaničtí, protože průmyslový areál na Evropské je sice již součástí Šlapanic, ale pokud by sem chtěl někdo cestovat ze Šlapanic MHD, musí mít i jízdenku pro zónu 101, jinudy než s přestupem ve Slatině se sem nedostane. Stejná logika by se pak dala pužít i pro cestu ze Žebětína k bohunické nemocnici přes Troubsko. Byť tady existuje alternativa přes Kohoutovice. Až však bude šalina ke kampusu, troufám si tvrdit, že nějaká linka ze Žebětína přes Veselku a Bosonohy k nemocnici (přímá, nemyslím 51), by byla rozhodně rychlejším spojením Žebětína s centrem než současná 52.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 26 bře 2020 16:20 

Příspěvky: 1319
Od: 18 led 2009 10:06
Teď na 261 CAD označovač přesunut dozadu a funguje

_________________________________
Děkujeme, že používáte IDS JMK. Šetříte životní prostředí pro své děti.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 26 bře 2020 10:49 
Uživatelský avatar

Příspěvky: 8
Od: 24 led 2019 19:28
Bydliště: zóna 900
Spousta vozů (zejména Crosswayů VYDOSu a u ČSAD Kyjov) mají u zadních dveří udělaný úchyt na označovač včetně konektoru a kabeláže. Samozřejmě je druhá otázka, jestli je ta kabeláž zapojená, nebo jestli končí ještě v té tyči.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 25 bře 2020 15:58 

Příspěvky: 9246
Od: 15 led 2005 23:41
Vývody nejsou nikde (snad jen u měšťáků), je to na domluvě s výrobcem a pokud stačí OIS jen vpředu, není důvod připlácet za vývody vzadu.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 25 bře 2020 15:24 

Příspěvky: 1319
Od: 18 led 2009 10:06
Vzadu přece jsou na to vývody připravený, jenom tam nejsou oznamovače všude co jsem viděl...

_________________________________
Děkujeme, že používáte IDS JMK. Šetříte životní prostředí pro své děti.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 25 bře 2020 14:49 

Příspěvky: 9246
Od: 15 led 2005 23:41
Jen bych upozornil, že "natáhnout kabeláž" znamená cca dva dny práce a rozmontování půlky interiéru. Není to natáhnout jeden drát kama mne napadne, jak si zde každý představuje.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 25 bře 2020 14:32 

Příspěvky: 4910
Od: 27 úno 2010 07:40
Budeš tam tahat kabeláž jen kvůli opatření, o kterém nevíš, kdy skončí? A pak už ti to bude k ničemu...


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 25 bře 2020 14:08 

Příspěvky: 1319
Od: 18 led 2009 10:06
To by to bylo tak náročné to přemontovat dozadu? Já bych si tu jízdenku i označil, mám univerzálku stále u sebe, ale nemám kde...

_________________________________
Děkujeme, že používáte IDS JMK. Šetříte životní prostředí pro své děti.


Nahoru
 Profil  
 
Offline
PříspěvekNapsal: 21 bře 2020 16:59 

Příspěvky: 4910
Od: 27 úno 2010 07:40
U varianty IDS 3, coz jsou vozy, co do Brna nejezdi, je jen jeden oznacovac vpredu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2335 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 94  Další

Nepřečtené příspěvky | Zobrazit aktivní témata


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na:  
Právě je 07 dub 2020 08:12
Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Fórum běží na systému phpBB
Pro BMHD.cz vytvořil mceza | © 2011-12 [mceza.com]